Voor mezelf kiezen…. Waarom is dat zo moeilijk

Voor mezelf kiezen… Waarom is dat soms zo moeilijk?

Begrip en mededogen hebben voor een ander kan zo makkelijk zijn.

Wat maakt het zo moeilijk om evenveel empathie te hebben naar onszelf?  Wat staat ons in de weg en wat kan helpen?

1. We beschikken allemaal over een set van normen over hoe je “moet” zijn opdat anderen van je zouden houden. Vaak zijn deze normen onbewust. Daarnaast hebben we de neiging onszelf te vergelijken met anderen en ons zo te be(ver)oordelen. Je kan je normen ontdekken door te kijken naar de verschillende rollen die je speelt in het leven: broer, kind, collega, ouder, buur, enz.,  Vraag jezelf af wat je verwacht van jezelf in elk van deze rollen.

2. Zelf-empathie vergt tijd, focus, en een bereidheid om de pijn te voelen in moeilijke situaties. We leven in een cultuur die afleiding waardeert als een remedie voor lijden. Het lijkt comfortabeler om afleiding te zoeken of je aan te passen tot het gevoel langzaam naar de achtergrond verdwijnt. Jezelf empathie geven betekent dat wanneer je negatieve (maar ook positieve) gevoelens ervaart je dan tijd neemt en je afvraagt: Welke “moeten” speelt er nu? Wat zeg ik mezelf op dit moment? Welke gebeurtenis of trigger activeert deze gedachte?

  1. Zelf-empathie vereist ook vaardigheden en kennis. De kunst bestaat eruit om je geest en hart open te houden op die ene gebeurtenis en ze te verbinden met je gevoelens en behoeften. Het konijn in je brein zal je hierin dwarsbomen door van de hak op de tak te springen, door te analyseren, te theoretiseren, te vergelijken met andere situaties enz. Het vergt oefening om dat konijn te herkennen en je vervolgens te focussen op je gevoelens en behoeften. Beschikken over een woordenschat voor gevoelens en behoeften en deze herkennen in jezelf verhogen zelfinzicht en zelf-empathie.

Zelf aan de slag

Neem dagelijks even de tijd voor zelf-empathie. Maak het concreet en doenbaar. Neem jezelf voor om dagelijks enkele minuten voor jezelf te besteden. Bepaal wanneer je er mee start. Enkele mogelijkheden:

  • Maak een dagboekje met volgende kolommen:

Trigger

Gedachten/ Moetens

Gevoelens

Behoeften

Verzoeken aan jezelf

  • Stop met actie. Ga zitten en wees stil, zowel fysiek als mentaal. Kies een focus, zoals bv. je ademhaling, je hartslag, of iets anders en blijf er bij gedurende vijf minuten. Doe dit dagelijks.
  • Maak reminders (vb. post-its of een instelling in je gsm en stel jezelf telkens als je het ziet of hoort de vraag: Hoe gaat het met je? Wat voel je nu? Wat vertelt dit over wat nu belangrijk voor je is?
  • Wanneer iemand op de ene of andere wijze appel op je doet, stel dan jezelf de vraag: Wil ik dit? Kies ik er voor om er op in te gaan? Of….. speelt er een ‘moeten’ mee
  • Wanneer je twijfelt om te kiezen voor jezelf of een ander……. Geef jezelf voldoende ruimte, anders kan je ook niet echt bij de ander zijn.

 

Ik wens je vast veel zelf-mededogen en tijd voor jezelf toe!

 

Bert

http://fb.me/verbindendecommunicatietraining